~Cik Liyana Punya Blog~

~Cik Liyana Punya Blog~

Thursday, October 14, 2010

Untuk Allah & Cikkinana.

Terlalu lama cikkinana dibiarkan...
Maafkan saya cikkinana.. =(
Saya akan cuba dampingi awak selalu
Saya sibuk..harap awak faham.

Cikkinana,
Saya nak kongsi sesuatu dgn awak.
Saya dah ada satu life baru.
Life yang lebih meyakinkan saya untuk terus hidup
Untuk terus bernyawa dengan lebih pantas
Untuk terus bertahan dengan dunia

*Syawal
Hidup saya berubah
Terima kasih Allah
Allah kurniakan saya suatu anugerah
Yang saya tak pernah bayangkan
Allah makbulkan doa saya
Allah perkenankan satu hajat saya

Tetapi,
Ini hanyalah satu langkah pertama
Permulaan yang membuka segala-galanya
Masih terlalu banyak lagi langkah yang perlu saya lalui
Dan saya harus hadapi
Bersama
Anugerah yang diciptakan&dikurniakan oleh Allah
This is a harapan
This is a impian
This is a nekad
This is a usaha & tawakal
This is a perubahan
Berubah untuk menjadi lebih baik

"Liyana,
walau apa yang terjadi
Allah selalu bersamamu.
Kuatkan semangat
Tekadkan azam
Berusaha yang terbaik selagi termampu
Allah akan mengizinkan
Hanya jika itu takdirmu
Insya-Allah.."


Allah,
satu doa di setiap pengakhir solatku
Kau perkenankanlah
Hanya jika Kau meredhai dan memberkatinya
Tenangkanlah hati-hati kami.
Seperti tenangnya ciptaan-ciptaanmu di sini.

Terima kasih Allah.
Terima kasih anugerah.



Friday, August 13, 2010

Saya buzi...!

Lame ok xupdate blog. Kemalasan + ketidaksempatan mengupdate melanda amat dahhhsyat...!

Senarai kebuzian saya sepanjang 1 bulan ini :
1. Herbalife
2. Herbalife
3. Herbalife

TARGET SAYA = BECOME A SUPERVISOR ON AUGUST @ SEPTEMBER!! EVEN IM ALONE, I STILL CAN DO IT. YEAAHHHH!!!!!
ALLAH, TOLONG SAYA... SAYA AKAN TERUS BERUSAHA MEMENANGI HATI RAKYAT MALAYSIA! KAMU KAMU, SEDARLAH. OBESITI SEMAKIN MENINGKAT!

4. ABM
5. Kerja kursus
6. Training
7. Melawat kawasan flyers yg sesuai... =P

SAYA SAYANG KAMU SUME. BANGKITLAH MY DEARS... BUKAK MATA KAMU LUAS2 OK!


MAHU JADI SAKIT?
MAHU OBESITI?
SAYA TAK MAU......!!!!!!!

Tapi, kerja-kerja pelajar masih saya tidak lupakan!
Cabaran En. Mior : "Saya nak compare pointer kamu sem ini dgn sem lepas".
I said, "Ok cik, InsyaAllah. Saya akan berusaha!"

Bekerja di waktu study?
Tak susah tapi tak senang...
Bahagi&bijak gunakan masa amat penting!!
Saya sayang degree saya,
Saya sayang Herbalife saya
Dua2 saya cayang...!! >_<

Its my dream. will be come true!!

Jadi, untuk menyenangkan kerja saya, orang2 di sekeliling saya, sedarlah.
Even Herbalife mahal, tapi amat berbaloi2.....................!!!
Nutrisi untuk hidup!
Kredit to all my best best best frens.
They all support me, give me a right way to walk in my own way.

Akhiran, Salam Ramadhan, muslimin muslimat mukminin mukminat. =)

Thursday, July 22, 2010

Herbalife is here!!

Attention!!

Saya seorang penjual produk pengurusan badan Herbalife!

FUNGSI PRODUK PENGURUSAN BADAN HERBALIFE :
1. Menurunkan berat badan
2. Menyihatkan badan
3. Meningkatkan metabolisme
4. Meningkatkan kecerdasan badan
5. Menghapuskan lemak-lemak jahat dalam badan
6. Mengurangkan & menghapuskan penyakit

Herbalife is really work!!

*Inilah produk-produk yang baru sampai. >_<


*Start Now Pack

mengandungi :
1. Formula 1
2. Formula 3
3. Tea-Mix Lemon Hibiscus

FORMULA 1
Perisa :
dutch chocolate, french vanilla, cappucino, tropical fruit & strawberi

FORMULA 3
-Blended soya

TEA-MIX LEMON HIBISCUS
-Antioksida
-Membekalkan tenaga berterusan
-Amat sedap!!

CARA PENGGUNAAN :
Take F1+F3 for your breakfast & dinner
Lunch, can take a colourful meal but in control quantity.
Formula 1 (2 skop membukit) + Formula 3 (1 skop flat) + 400 ml water
Shake them together in a shaker cup
Just enjoy it!

If you are really hungry, take tea-mix (depends on you to take any liter water)
Tea-mix is not in control quantity.
But, do not take it so dark if you do not want to get sembelit.
thehehe!!!

AMALAN :
- Sekurang-kurangnya 5 liter air sehari
- Kurangkan makan makanan berminyak + berlemak
- Banyakkan sayuran dan buahan
- Ambil tea-mix sebelum take a shake
- Kalau nak lebih berkesan, puasa nasi.

You can do it!!
We can do it!!

Thats all.
So easy to lose your weight!!!

Monday, July 5, 2010

My 1st Herbalife Training


Off to Seremban at Friday nite
(02/07/2010)
Before sampai to the event day,
Sabtu (whole day = 9.00 am -11.30 pm)
Saya follow aini ninini
to follow up her customersss
Saya tawaf satu N9 ok
Then masuk Melaka
Besh giler!

But, the most important thing is
Saya belajar mendampingi orang
As well as aini ninini done it
Shes great!

The event day......
Day : Sunday
Time : 10.00 am - 6.00 pm
Vanue : Berjaya Times Square, KL

-Talks
-Speechs
-Testimonies
-Laughing
-Sharing
-Helping
-Crying...
-Relationship
-Free dutch chocolate shake + an apple
-Successful members
-Profits
-A big family

pendek kata, all in just one event!

Waaa........ sangat syok!!
Event yang happening
sporting
enjoyable
amat berkesan
Tak sia-sia saya datang ok!
Saya sangat bersemangat untuk mengecil.
Yes yes!!
Allah, rahmati kami. Amin....

Cikit tatapan ; potos terbaik.....!!!

Tag hand yang dipakaikan semasa mendaftar
Tak boleh tanggal sampai the end
Cam main air kat taman tema lak. hehe!!


Nak tau kenapa saya pilih Herbalife?
Because of her.
Shes my admire ok.
-Kak Nadia the sweetie-

Kak Yati Tuaran, Sabah mari..
A housewife but with high profit..!!


They all my team.
We are a team!!!
Together work hard to get benefits!
My target is to be a supervisor!
InsyaAllah...
-aunty, uncle, fatin, mariam, aini, aisyah, another girls & 2 boys-


Note : My next training : 08/08/2010



Monday, June 28, 2010

Today is for Herbalife

28/06/2010

Starting herbalife
2 times for breakfast & dinner
2 scoop of formula 1 + 1 scoop of formula 3

Plus plus,
being a member
(under my yati)
additional item for tea mix.

Allah, please bless my hope.
my dream.
Just because of my life.
InsyaAllah.. amin.

Monday, June 14, 2010

Saga Snap & Win Contest

To all my followers & anybody, please visit & vote for me in www.sagasnapandwin.com. There are my photos. (My bro actually. Ashame2 to snap mine.. hehe) tq! =)

Photo 1

Photo 2

Saturday, June 12, 2010

Cawan dunia!!



Kenapa orang minat bola? Saya tersangat pelik. Kerana, saya amat tidak meminati bola cawan dunia. Pada saya, cawan dunia ni membazir masa saya je... @, dalam erti kata yang lebih kurang sama maksudnya, saya tak minat segala jenis bola sepak! Cawan dunia ke, piala raja2 ke, piala sukan sekolah ke, no no no!!

Semalam adik gurl saya bertanya tentang bola. Itu, ini, apa itu, apa ini... (Saya tak ingat sebab tak ambil point) Aduh.... Saya menjawab kepadanya "Cik Laila, i tak ske bola ok. I tak tahu apa2 tentang bola. Serabut je bola ni.." (Sambil menserabaikan rambutku). Adalah kes dia tu.. kalau tak, takde maknanya nak tanya benda2 camtu. Dia tanya lak kat adik jejaka saya yang kureng ckit dengan bola. Tak dapat gak jawapan soalan-soalan dia. Hahahahaha!! Cian tol.. Apa2 jelah. Malas nak layan benda2 yang berkaitan bola. But, kalau chicken ball saya minat! nyam2...

Jadi, sila jangan bercakap@bertanya tentang BOLA kepada saya jika tak mahu jawapan yang paling menghampakan jiwa. Apa-apa pun, saya suka dengan benda lain selain tendangan bola. Orang cedera parah semata2 nak tengok bola, berebut2 sampai sesak nafas, pemandangan memburukkan badan dengan lukisan bola, dll yang amat menarik (sambil menggeleng telengkan kepala). Hahahaha!! Bukan manusia namanya kalau tak pelbagai ragam....


Durian ni pun boleh jadi bola gak..~ =b



Thursday, June 10, 2010

-Ilmu Wanita-



Seorang anak lelaki kecil bertanya kepada ibunya "Mengapa ibu menangis?"

"Kerana ibu seorang
wanita", jawab sang ibu.

"Saya tidak mengerti", kata anak itu.

Ibunya hanya memeluknya dan berkata, "Dan kau tak akan pernah mengerti"

Kemudian anak itu bertanya kepada ayahnya, "Mengapa ibu suka menangis tanpa alasan?"

"Semua wanita menangis tanpa alasan", hanya itu yang dapat dikatakan oleh ayahnya.

Anak lelaki kecil itu lalu membesar menjadi seorang laki-laki dewasa, tetap ingin tahu mengapa wanita menangis.

Akhirnya ia menghubungi Tuhan, dan ia bertanya, "Tuhan, mengapa wanita begitu mudah menangis?"

Allah berfirman:

"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia. Namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan "

"Aku memberikannya kekuatan dari dalam dirinya untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya "

"Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh"

"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya"

"Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya"

"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahawa seorang suami yang baik tidak akan pernah menyakiti isterinya, tetapi terkadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada di sisi suaminya tanpa ragu"

"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bila mana perlukan."

"Kau tahu;kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dipakainya, susuk badan yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya."

"Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya.. Tempat di mana cinta itu ada."

Semoga kita menjadi nur-cahaya di dunia dan akhirat. Amin..

Wednesday, June 9, 2010

Birthday mama + ayah


Jumaat lepas,
family saya ber5 mencelebrate belated birthday ayah&mama.
Coz, birthday mereka pada ketiadaan kami di rumah.
Birthday ayah : 12/05
mama : 03/06
Acara berlangsung selepas solat Jumaat.
Buktinye, ayah masih berbaju Melayu. =)

Kek ayah, mama 49

Ayah saya malu2 orangnye..
Thats why beliau tunduk..huhu!

Excuse me!
Kami tak pelahap.
Kek je.. no addition food.
+ oren drink made by tangan.

Mama saya.

Terima kasih mama&ayah.
Cubalah menjadi anak yang baik.
Saya baik ke..?? thehehe!!
+__+


hehe!!

Saya dah boleh update new postsss dengan hepynya!
plus upload potos!
Baru saya sedar, ada cikit kekhilafan..
Saya tekan 'edit html', bukan 'compose'
Ish3....
Nwei, welcome my new potos upload soon!!
Also the new stories mories the very2.
Nite all yang mengaku dia sweett!!
+__+

Sunday, June 6, 2010

cerita cikgu mama

Sedang mama buat kerja sekolah beliau & saya sedang membentangkan kain-kain ungu yang baru dishopping untuk dibuat baju raya (semangat!!), mama bercerita. Ada seorang anak murid mama. Pelik perangainya. Sebenarnya semua anak murid mama itu pelik-pelik plus nakal. Suatu hari, mama berjalan di tepi koridor nak naik ke bilik guru. Tiba2, budak itu "Warrhhh!!!" sergah mama. Of kosla mama saya terkejut giler! Then boleh pulak budak itu gelak2 sambil katanya.. "Hahahah!! cikgu terkejut!! sambil menunjukkan jari ke arah mama. Then mama saya bercakap, "Eh awak ni..". Tapi dalam hati... Allah je tahu betapa sakitnya.. (luahan mama sambil ketawa muka jadi merah2 mata jadi kecik2) hehe..=) Dalam hati saya.. Cian mama. Jahat giler budak 2! Selama ni saya ingat kami bertiga je berani menterkejutkan mama. Sebab kitorang tahu mama takde sakit jantung. Plus, mama sporting boleh ajak gurau2. Ayah juga. huhu!! Tapi ni.. anak murid mama pun berani?? Ish3.. jumpa kau nanti siapla!! Dan, mengejutkan apabila mama menyatakan budak itu berjantina perempuan. huh??? memang pelik budak peremppuan 12 tahun berperangai nakal+pelik keterlaluan camtu. Dengan cikgu pun nak main2.. dahla mulut takde had. Kalau budak tu jadi anak murid saya, memang kena lama dah. Adegan mengejaran pasti terjadi di kawasan sekolah. Jadi, wahai2 anak2 murid, silala jangan berperangai pelik+nakal melampau2 sebab akibat yang maha hebat bakal menimpa. hua3!!

Tuesday, June 1, 2010

Saya copy paste dari blog kija

(Tak boleh upload gambar. blog saya mengong. if nak tengok,pi kat blog http://ijafareeza.blogspot.com/. tq)

1)Copy award nie kat blog korank.

Siap bos!!

2)Wat ucapan korang kpd pmberi award dan perasaan korank.

Even cik kija tak bagi, tapi tetap nak wish tq kat die sbb sy sayang die!

3)Jawab soalan2 tag nie;

1. Ape yang bermain di fikiran anda sekarang?

Pe nak reply ni?? (sy tengah ym ok.)

2. Apakah nama samaran korang

Eh? Nama pom samaran. Mana boleh gtau.. weekkk!!

3. Berikan 3 orang yang anda sayang

Family & friends. 2 je..

4. Panggilan untuk si dia

Xde eh... hehe!!

5. Hadiah yang korang impikan dari seseorang yang istimewa

Penghargaan & kasih sayang.

6. Blog mana yang korang suke visit n yang leh aku follow gak

Sume kat blog list saya 2.. tengok sendiri.

7. Tag kan kepada 15 orang rakan blogger anda

-cik ija -cik fatin -cik liyana myself haha!! -cik irine -cik faridah
-encik shafiq -enciksyaforce- -encik kumansakti -bla3...

11. semua yang sudi singgah kat blog n.. ambik la award ni =)

Tak boleh Upload gambar. Knp??

Saya telah berbanyak-banyak kali mencuba mengupload gambar dalam posts. Tapi, xdapat... Kenapa erk? Pelik tol.. Thats why la tak update lama dah blog ni. Tak best post tanpa gambar. Nampak 0 je... cam budak dogol (kepala botak...). Format new post pun lain. Tak de dah setting untuk text kat center, justify @ pe bende ntah 1 lagi tu. Kenapa? Kenapa? Kenapa? Saya tak faham.... Cian saya. Sape nak tolong...??

Friday, May 21, 2010

Gastrik akibat Diet??

Hari ini..
Nasib tak menyebelahi saya.
Perut saya teramatlah sakit.
Dijangkiti cacing ke?

Jadi, saya menerjah Watson Lebuh Tunku Kudin 1
(Lepas pekena roti canai telur yang terpaksa dihabiskan +
teh tarik yang habis setengah cawan)
Menanya amoi farmasier cun putih melepak
perihal masalah ini
Beliau cun menyatakan dengan jelas saya berpenyakit gastrik
Waa.. tak terkejut langsung!
Sebab saya memang ada gastrik pom..
Wakakaka!! (Gelak lak...)

So, beliau cun itu membekalkan saya ubatan
Ubat bukan free tau!
Wajib dibayar dengan harga RM13.10..
Mahal tak??
Menaiki kereta pulang ke bilik hostel..
Pekena ubatan itu & tido.

Kenapa saya gastrik?
Persoalan itu saya tanya pada diri ini sendiri je.
Saya makan.. tak tinggal makan.

Hem..saya agakla..
Sebab saya tak makan malam & saya tahan makan.
Dalam erti kata yang sama, dietla konon..
Menjelma je waktu malam..
Saya tak makan berat.
Cuma, kalau esok nak puasa saya akan makan berat
Kalau lapar, saya makan buah@minum air masak@yang ringan2 je.
Tadi amoi cun tu cakap perut saya banyak asid.
Saya tak nafikan tu..
Sebab saya masih merasa kepedihan pada perut ini.
Kemasukan angin + kepedihan amat.
(Para gastrikers je faham keadaan saya..)

Semoga saya cepat ok.
Saya nak study...
Kalau sakit camne saya nak study..
Allah, tolong saya.
Terima kasih Allah...


Wednesday, May 19, 2010

Cikkinana

URL saya ditukar!
URL dulu bunyi cam bende je.. (bak kata rumate..)
Terjah2 la ye!
Salam study.. =D

Sunday, May 16, 2010

Hepy Teacher's Day!!


Acara : Sambutan Hari Guru peringkat PA012
Ahli-ahli : Saya & rumate - Che' Ji Shairah
Lokasi : Queensbay Mall a@ Teluk Permaisuri, Penang
Tempoh masa : 10 jam yakni 10.00 pagi - 8.00 malam

Nila Che' Ji Shairah.
peneman siang & malam..
wahahaha!!
Cayangg die..!

Makan sesi 1~ Nando's..


1/4 chichen mild flavour with rice
Premium orange juice (sah menipu! sunkist kotak je.. +__+)
RM12.90 + RM5.90 + cukai kerajaan RM++ = RM++.++

Dress testing ~ Forever 21

Blouse jeans + cardigan krim sulam
Cantik kan?? ~ghehehe!!

Makan sesi 2 ~ JCo my fav


Rumate with aiskrim yogurtnye -
Beberapa ketul strawberri+grapes+kiwies
Alim tak saya pakai purdah JCo?
Saya tak giler..
Giler2 je. >__<

At the end before balik i see this...
Comei..!!!

Penat berjalan lenguh kaki..
Celebrate Teacher's Dayla konon..

(*__*)


Friday, May 14, 2010

-CERITA 2 BABAK-


Para pelicin cerita :

Pelakon tambahan 1 : kisen a.k.a minah WSP
Pelakon tambahan tipu2 1 : kija a.k.a minah hulur duit
Pelakon tambahan tipu2 2 : kina a.k.a minah lapo2
Adik kepada pelakon tambahan 1 : patim a.k.a minah banyak mulut

Kisah bermula..

Babak 1
Lokasi : Batu Feringgi



Penat. Berehat.
Pertama kalinya menjejakkan kaki ke Masjid Tanjung Tokong.
Masjid Terapung para lelaki belum habis sembahyang Jumaat berjemaah.
Masjid ini amat cantik!
Seindah Masjid Terapung.

Babak 2
Lokasi : Plaza Gurney




Sekian.
Semoga mendapat award terbaiiikkk tahun ini..!!


Wednesday, May 12, 2010

-Sepanjang 5 hari 'MC'-

6/5/2010
Plan last minutes untuk pulang kampung setelah lama meninggalkannya.
Saya mahu release tension before exam.
By Cepat Xpress. Tapi.. bangang tol bus!!
Boleh pulak suruh tumpang bus lain p Butterworth.
Tunggu punye lame, jam 10 mlm baru bus sampai.
Ya Allah.. sakitnya hati. Sabar2..
Budak Johor tepi saya bawa bear besar giler!
Ni gambar bear die..
Bf bagila 2.
Siyes bodoh je orang yg habiskan wang semata2 utk gf @ bf.
Bukan seposen dua 2...
Bukan sah2 akan jadi suami isteri pun. Ntah pe2.
*Maaf, tiada unsur jeles di sini ye.

7/5/2010
Tido setido-tidonya..
Petang p rumah mak.
Rindu mak & ayah!!
Tersangat2 hepy apabila menjumpai toner..
The Store mari!
Tapi nak habis dah. Nasib baik cepat..
Thanks Allah!

8/5/2010
Meeting Agong PIBG & Penyampaian Hadiah LeBEST
Dengan mama & ayah.
Ila dapat 5 sijil + 5 plak.
Hadiah form 1.
Dalam kemanjaan, ada juga kebijaksanaan. =)

Ila pulang rumah apabila diumumkan esok cuti peristiwa.
Syok habis budak ni..!

9/5/2010
Mencari-cari beberapa kampitan gula di Giant.
Wah..ada!! Limit 3 kg sorang.
1st beli 3 kg. Letak dalam keta.
Then masuk balik beli lagi 3 kg.
Nak hidup kena smart. hahaha!!
Bagi mama Ferrero Rocher 2 bekas
Happy Mama's Day!!
Nanti kakak balik p celebrate.
Cayang mama!!
Send ila back to school.

10/5/2010
8.15 pagi - bertolak amik adin pulang ke rumah.
Final exam budak ni dah habis. besh giler!!
Lojing - Felda Aring - Cameron Highlands.
Wahh.. tenang je.
Selesema + batuk daa..
2 ptg sampai kat adin.
Drive to Penang.
Hotel Sri Malaysia Penang.

11/5/2010
Siyes hotel ni tak besh!!
Breakfast ntah pe2.
Walk-walk to Queensbay, tak bukak lagi jam 10 pagi.
Tesco..

Last sekali,
Balik bilik lah.. =)




Tuesday, May 4, 2010

Cik Kija bagi poto award-

INI DIA!


1. Thank and link the person that give you the award.
Cik yang bernama Nor Fareeza binti Elias ketot.
http://ijafareeza.blogspot.com

2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.

1. En.Shafiq
2.Murni Hayati
3. Bla3..
Saya tak tau nak bagi kat sape dah..isk3. +__+

3. Contact said blog and tell them know they've won the award.
Nah amik award ni. poto je k..

4. State 7 things about yourself.
1.suka berterus-terang
2.tak suka memendam rasa. luah is better.
3.agak matang kot.. =B
4.caring-maring-garing
5.suka anak patung yang diberi oleh org2.
6.ada sorang adik boy.
7.ada sorang adik gurl.

enough?

~THANKS~