~Cik Liyana Punya Blog~

~Cik Liyana Punya Blog~

Friday, May 21, 2010

Gastrik akibat Diet??

Hari ini..
Nasib tak menyebelahi saya.
Perut saya teramatlah sakit.
Dijangkiti cacing ke?

Jadi, saya menerjah Watson Lebuh Tunku Kudin 1
(Lepas pekena roti canai telur yang terpaksa dihabiskan +
teh tarik yang habis setengah cawan)
Menanya amoi farmasier cun putih melepak
perihal masalah ini
Beliau cun menyatakan dengan jelas saya berpenyakit gastrik
Waa.. tak terkejut langsung!
Sebab saya memang ada gastrik pom..
Wakakaka!! (Gelak lak...)

So, beliau cun itu membekalkan saya ubatan
Ubat bukan free tau!
Wajib dibayar dengan harga RM13.10..
Mahal tak??
Menaiki kereta pulang ke bilik hostel..
Pekena ubatan itu & tido.

Kenapa saya gastrik?
Persoalan itu saya tanya pada diri ini sendiri je.
Saya makan.. tak tinggal makan.

Hem..saya agakla..
Sebab saya tak makan malam & saya tahan makan.
Dalam erti kata yang sama, dietla konon..
Menjelma je waktu malam..
Saya tak makan berat.
Cuma, kalau esok nak puasa saya akan makan berat
Kalau lapar, saya makan buah@minum air masak@yang ringan2 je.
Tadi amoi cun tu cakap perut saya banyak asid.
Saya tak nafikan tu..
Sebab saya masih merasa kepedihan pada perut ini.
Kemasukan angin + kepedihan amat.
(Para gastrikers je faham keadaan saya..)

Semoga saya cepat ok.
Saya nak study...
Kalau sakit camne saya nak study..
Allah, tolong saya.
Terima kasih Allah...


Wednesday, May 19, 2010

Cikkinana

URL saya ditukar!
URL dulu bunyi cam bende je.. (bak kata rumate..)
Terjah2 la ye!
Salam study.. =D

Sunday, May 16, 2010

Hepy Teacher's Day!!


Acara : Sambutan Hari Guru peringkat PA012
Ahli-ahli : Saya & rumate - Che' Ji Shairah
Lokasi : Queensbay Mall a@ Teluk Permaisuri, Penang
Tempoh masa : 10 jam yakni 10.00 pagi - 8.00 malam

Nila Che' Ji Shairah.
peneman siang & malam..
wahahaha!!
Cayangg die..!

Makan sesi 1~ Nando's..


1/4 chichen mild flavour with rice
Premium orange juice (sah menipu! sunkist kotak je.. +__+)
RM12.90 + RM5.90 + cukai kerajaan RM++ = RM++.++

Dress testing ~ Forever 21

Blouse jeans + cardigan krim sulam
Cantik kan?? ~ghehehe!!

Makan sesi 2 ~ JCo my fav


Rumate with aiskrim yogurtnye -
Beberapa ketul strawberri+grapes+kiwies
Alim tak saya pakai purdah JCo?
Saya tak giler..
Giler2 je. >__<

At the end before balik i see this...
Comei..!!!

Penat berjalan lenguh kaki..
Celebrate Teacher's Dayla konon..

(*__*)


Friday, May 14, 2010

-CERITA 2 BABAK-


Para pelicin cerita :

Pelakon tambahan 1 : kisen a.k.a minah WSP
Pelakon tambahan tipu2 1 : kija a.k.a minah hulur duit
Pelakon tambahan tipu2 2 : kina a.k.a minah lapo2
Adik kepada pelakon tambahan 1 : patim a.k.a minah banyak mulut

Kisah bermula..

Babak 1
Lokasi : Batu Feringgi



Penat. Berehat.
Pertama kalinya menjejakkan kaki ke Masjid Tanjung Tokong.
Masjid Terapung para lelaki belum habis sembahyang Jumaat berjemaah.
Masjid ini amat cantik!
Seindah Masjid Terapung.

Babak 2
Lokasi : Plaza Gurney




Sekian.
Semoga mendapat award terbaiiikkk tahun ini..!!


Wednesday, May 12, 2010

-Sepanjang 5 hari 'MC'-

6/5/2010
Plan last minutes untuk pulang kampung setelah lama meninggalkannya.
Saya mahu release tension before exam.
By Cepat Xpress. Tapi.. bangang tol bus!!
Boleh pulak suruh tumpang bus lain p Butterworth.
Tunggu punye lame, jam 10 mlm baru bus sampai.
Ya Allah.. sakitnya hati. Sabar2..
Budak Johor tepi saya bawa bear besar giler!
Ni gambar bear die..
Bf bagila 2.
Siyes bodoh je orang yg habiskan wang semata2 utk gf @ bf.
Bukan seposen dua 2...
Bukan sah2 akan jadi suami isteri pun. Ntah pe2.
*Maaf, tiada unsur jeles di sini ye.

7/5/2010
Tido setido-tidonya..
Petang p rumah mak.
Rindu mak & ayah!!
Tersangat2 hepy apabila menjumpai toner..
The Store mari!
Tapi nak habis dah. Nasib baik cepat..
Thanks Allah!

8/5/2010
Meeting Agong PIBG & Penyampaian Hadiah LeBEST
Dengan mama & ayah.
Ila dapat 5 sijil + 5 plak.
Hadiah form 1.
Dalam kemanjaan, ada juga kebijaksanaan. =)

Ila pulang rumah apabila diumumkan esok cuti peristiwa.
Syok habis budak ni..!

9/5/2010
Mencari-cari beberapa kampitan gula di Giant.
Wah..ada!! Limit 3 kg sorang.
1st beli 3 kg. Letak dalam keta.
Then masuk balik beli lagi 3 kg.
Nak hidup kena smart. hahaha!!
Bagi mama Ferrero Rocher 2 bekas
Happy Mama's Day!!
Nanti kakak balik p celebrate.
Cayang mama!!
Send ila back to school.

10/5/2010
8.15 pagi - bertolak amik adin pulang ke rumah.
Final exam budak ni dah habis. besh giler!!
Lojing - Felda Aring - Cameron Highlands.
Wahh.. tenang je.
Selesema + batuk daa..
2 ptg sampai kat adin.
Drive to Penang.
Hotel Sri Malaysia Penang.

11/5/2010
Siyes hotel ni tak besh!!
Breakfast ntah pe2.
Walk-walk to Queensbay, tak bukak lagi jam 10 pagi.
Tesco..

Last sekali,
Balik bilik lah.. =)




Tuesday, May 4, 2010

Cik Kija bagi poto award-

INI DIA!


1. Thank and link the person that give you the award.
Cik yang bernama Nor Fareeza binti Elias ketot.
http://ijafareeza.blogspot.com

2. Pass this award onto 15 bloggers you've recently discovered and think are fantastic.

1. En.Shafiq
2.Murni Hayati
3. Bla3..
Saya tak tau nak bagi kat sape dah..isk3. +__+

3. Contact said blog and tell them know they've won the award.
Nah amik award ni. poto je k..

4. State 7 things about yourself.
1.suka berterus-terang
2.tak suka memendam rasa. luah is better.
3.agak matang kot.. =B
4.caring-maring-garing
5.suka anak patung yang diberi oleh org2.
6.ada sorang adik boy.
7.ada sorang adik gurl.

enough?

~THANKS~

Monday, May 3, 2010

hahaha!! =D

Sila tafsir gambar di bawah.


Cantik?

Cute?

Romantik?

Sweet?

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Yang ni?


Romantik kan?

Sweet je.. =D

hehe!!


Sunday, May 2, 2010

Menerjah Tesco dalam keadaan diet + lapar


To Tesco at 12.30 pm
Panas woo..
Saya try baju lama, muat!
Bagusnye! =_+ (malu x?)
Sampai di Tesco, apa yang jadi?

Melantak nasi kandar pelita!

Nasi briyani + ayam madu + sayur kobis (tak besh!)
Papadom 50 sen 2 keping
Ais kosong

Ais kosong rasa tawar je..
jadi saya pom dgn muka tak malunya,
telah mempau iced blended strawberi kat depan 2. haha!


Shopping!

Chop! Cintan tu bukan hak milik saya!
Teringin nak beli maggi mee, tapi tahan. Sabar2..

Ni saja yang saya berjaya beli
Seedless guava, rambutan ++ kg,
roti chop chip
Total = RM10.09

"Balik karang mesti lapar lagi..."
Betol! So,...

Makan coklat baru RM3.00
Made by Cadbury
-Boost-
(tak besh)
Fakta : coklat tak menggemukkan!
Mengurangkan stress dalam badan & sanubari.

Berjalan pulang dalam cuaca panas
Sem depan saya nak bawak keta!
Tak mau seksa diri saya.
Kan saya sayang diri saya.. =b
~~Bubye~~


Copy & paste from ija sebab dia tag saya. Saya tak mau hampakan dia, so saya jawab soalan2 di bawah dgn penuh tulus suci =B :


1. Adakah anda merasakan anda hot?
* Hot 1 = Cuaca sekarang membuatkan saya berasa hot. even bangun pagi pom berpeluh2. aduss..

*Hot 2 = Saya pasan diri saya glemer. semua orang kenal. wakakaka!!

*Hot 3 = Pabila saya berasa marah pada sesuatu @ orang. ggrrrr!!! Tapi sekarang saya belajar utk menjadi lebih sabar. =)


2. Upload wallpaper pc/laptop anda gunakan skrg


3. Cerita pasal gambar ini
Bunga berikan saya ketenangan. Saya suka bunga!!

4. Kali terakhir makan pizza
Waa.. soalan tak ble blah. dan2 je. Padanye petang hari Jumaat lepas = 30/4/2010. Bersama cik ija & cik senah.

5. Lagu terakhir anda dengar

Lagu kat dalam blog cik kija beberapa minit yang lepas.. Pe tajuk dia kija? Besh!

6. Apa anda buat sambil menyelesaikan tag ni
Layan lagu dalam blog kija + makan rambutans. en.shafiq sila jangan jeles. lalala..~

7. Selain nama sendiri, anda dipanggil dengan nama ape?
* Kat rumah yg de mama, ayah, adin & ila - they all call 'kakak'. (Terasa diri besar lak!)
* Kaum kerabat seangkatan sebelah mama panggil saya -yana, na @ kak yana. Tapi kadang2 panggilang 'na' amat mengelirukan sebab dalam family ni ada beberapa orang berstatus 'na'. Saya, mak anjang saya, 3 orang sepupu saya. Kalau berkumpul, semua pakat dok teleng kepala apabila dipanggil. hahaha!! lawak2.. but comei!
*Kaum kerabat segerombolan sebelah ayah panggil saya 'nana' - Dari kecik lagi panggilan 2 sampaila kekal ke hari ini. Comei! Saya suka 'nana'. Thats y jugakla nama saya 'Liyana Nana'. Sekarang dah tau kan? hehe!!

8. Tag 5 org yg anda nk tag
*Madihah Farhana
*Murni hayati
*Kuchietaro
*Cik Paten
*Shafiq Sabri

9. Siapa no 1 anda? no 2?

1 : Madi : Best fren saya dunia akhirat - dia selalu share cerita dengan saya.
2 : Yati : My x-rumate.
Saya sayang mereka!

10. Katakan sesuatu kepada no 5
En.Shafiq : Tolong banje kek secret recipes untuk 27/5/2010. Dapat sem depan pom takpela, asalkan dapat sebutir kek secret recipes! =D

11. No 3 ada hubungan dgn siapa?

Dengan awek kesayangan diela, Fara Ketupat. cun!

12. Kata kata cinta pada no 4
Cik Paten : Saya sayang kamu even kamu nakal..!

Ini sahaja. Terima kasih.


Saturday, May 1, 2010

Saya sayang diri saya.


Sejak beberapa tahun kebelakangan ini,
Saya telah terkerumus dalam kancah McD.
McD besh, tapi..
Saya tengah diet sekarang.
Cuba untuk mengurangkan pengambilan fast fud
@ dalam erti kata lain, mengurangkan makan makanan.
Saya mau slim..
Seperti idola2 saya..
1. Tutt!
2. Tutt!
3. Tutt!
(Sory, mute!)

Slim macam mana?
Macam ini.. ,
(Hiasan semata2, bukan kategori idola saya)



Kenapa?
1. Pemikiran & gaya yg semakin upgrade
Buat hati saya membuak2 nak slim moling (bak kata mama)
Bila slim boleh pakai apa saja yg saya mau.
How free rr??
Kan besh!!

2. Joining The Bigger Loser Versi Family
- Mohamed Yusoff Generation (MYG) -
Nak menang kenala turunkan berat ke tahap paling maximum
Penetapan pada Hari Raya nanti
Waa.. takot ni!
Berat tak turun mane pun lagi.

3. Niat nak masuk top model.
Siyesly!
Join time slim mesti senang nak dapat vote.
Tol tak?
Thahahaha!!
(Aku ni giler ke pe??)

4. Sesuatu yang buat saya jadi begini.
Apakah??
Haa..
Tak boleh gtau..!
lalala ~ =D

Pakai baju seksi-meksi, nampak body
Sorry, no!
But, all upgrading clothes.
Like this.. :

Moden..
Tradisional - kebaya looking!

Saya pasti akan mengucapkan TAHNIAH yang tak terhingga pada diri saya
Apabila saya telah mencecah tahap berat ideal!

Juga apabila segala impian saya tercapai.
Guys, jgn terpana apabila saya dah cantik mantik montek ok!
=D

SAYA SAYANG DIRI SAYA.
Terima kasih.


1 Mei 2010/Off day for gov&non-gov servants

1 Mei = Hari Pekerja
Tak bawa apa2 makna pun pada saya..
Sebab, saya student lg..
Teacher-to-be
Lagi 3 tahun baru boleh merasai nikmat Hari Pekerja (kot..)

Oleh itu,
Saya telah bersiap..
Untuk?

Outing moting!! To Prangin Mall.

(Sandal made by kasut..)

(Terasa macam makin mengurus.. =b)

Menyaksikan IRONMAN 2!!
Waa.. sangat syuke!
Besh x 10000!!
Saya bagi 75/20 %!! Boleh tak? thehehe!!

(Like this handsome man. tapi tua daa... haha!!)

(Akhirnya mreka hidup bahagia selama2nya.. cam story budak2.)

Makan McD.
As usual..
Terikut-ikut gaya makan orang putih!!

(Pastikan hanya makan McD pada jam 12 tghri ke atas kerana RM murah.. =b)

Mencari2 Toner Gervenne di merata2 kedai..
Giant..tak de.
Pacific..tak de.
Tesco..tak de.
Jusco..tak de.

(Sesiapa yang menjumpai toner ini.. tolonglah belikan utk saya.
saya janji saya bayar balik! =tq! )

Perjalanan pulang yang memenatkan
Mendaki bukit combee menuju ke pala..
Tak de kereta..waa!!




(Sampai sudah..)

Moral of story today : Habiskan wang ke jalan yang benar sahaja.
Tq. =D